Volontär på äldreboende
Vill du hjälpa äldre att få känna livsviktig gemenskap, värme och meningsfullhet?

Vad innebär det att vara volontär på äldreboende?
Att vara volontär på ett av våra äldreboenden är ett frivilligt engagemang. Ditt besök kan göra stor skillnad och sätta färg på dagen för den äldre personen på boendet. Du ersätter inte någon personal utan din insats är ett komplement till den omsorg som personalen på boendet ger.
Ofta eller då och då?
Du bestämmer förstås själv hur mycket du kan och vill ställa upp som volontär. Uppdragen kan se väldigt olika ut, både vad gäller omfattning och innehåll. En del uppdrag är engångsinsatser, andra sker regelbundet varje vecka.
Vad tycker du är roligt?
Fundera över vad du vill få ut av ditt engagemang och vad du tycker är roligt. Har du något intresse som du vill dela med dig av? Uppdraget som volontär ska kännas meningsfullt och trevligt, både för dig och den du matchas ihop med.
Att bli volontär på äldreboende
Är du medlem i en förening, ta reda på om föreningen har ett avtal med Sundsvalls kommun om volontärverksamhet. Om din förening inte har ett sådant avtal, fråga föreningens ordförande om föreningen
kan tänka sig att teckna ett IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap) med Sundsvalls kommun. Vissa pensionärsföreningar har redan tecknat ett avtal med kommunen.
När du anmält ditt intresse för att bli volontär ska föreningen kunna ge dig en introduktion av uppdraget. Du får även skriva under en överenskommelse om vad uppdraget innebär. Överenskommelsen innebär att du avger tystnadslöfte och är ett intyg på att du genomgått en introduktion genom en förening. Det dokumentet måste du ta med dig och visa upp på det stället där du ska fungera som volontär.
- Finnas till för en pratstund.
- Läsa tidningen tillsammans eller läsa högt.
- Diskutera intressanta ämnen.
- Vara sällskap på promenad inomhus, till caféet eller på en kortare promenad utomhus.
- Följa med på utflykt som boendet anordnar eller någon annan aktivitet som den äldre uppskattar.
- I volontärmötet träffas två självständiga personer. Mötet är ömsesidigt och frivilligt från båda håll.
- Volontäruppdraget innefattar neutralitet. Du får inte försöka påverka de du kommer i kontakt med politiskt, religiöst eller för att sälja något.
- Du avger tystnadslöfte vilket framgår i den enskilda överenskommelsen som du tecknar som volontär. Detta innebär att du inte får berätta för någon utomstående vad du hört, sett eller upplevt under dina uppdrag.
- Håll överenskommelser. Meddela alltid om du till exempel måste ändra tider.
- Ge aldrig råd om vård, behandling eller mediciner. Hänvisa istället till rätt instans.
- Ta inte emot pengar eller gåvor som betalning för din insats.
- Om du tvekar hur du ska agera i en viss situation eller vill fråga om något så kan du höra av dig till enhetschefen på boendet.
Om du vill bli volontär på äldreboende
Är du medlem i en förening kan din förening informera om uppdraget som volontär på äldreboende. Flera av föreningarna informerar om volontärsuppdraget och ordnar också introduktion för volontärer inom föreningen.
PRO Indal
Torborg Söderberg
E-post: bojanindal@hotmail.com
SPF Freja
Helge Sjödin
E-post: helge.sjodin@gmail.com
SPF Nivren
Gunnar Persson
E-post: gpe44@telia.com
Sundsvalls kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen har samarbetsavtal med Röda Korset som även de bedriver besöksverksamhet på våra äldreboenden.
Röda Korset
Eva Norberg Sundin
E-post: eva.ens51@gmail.com