Avfall
Företag har själva ansvar att hantera sitt avfall enligt miljöbalken och det finns regler för hur avfall får transporteras och hanteras.
Att tänka som företag, vid hantering av avfall:
- Företaget kan tjäna pengar på att återanvända, återvinna och sopsortera
- De som transporterar och tar emot avfall måste ha tillstånd för det
- Om du ska köra ditt eget avfall kan det krävas tillstånd eller anmälan.Transport och hantering av avfall, Länsstyrelsen Västernorrland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Om du ska riva en byggnad behöver du oftast anmäla det och ibland också söka tillstånd. Exempel på byggprojekt.
- Om du hanterar farligt avfall behöver du rapportera uppgifter. Rapportera farligt avfall.
- Avfallsplan för Sundsvalls kommun 2015-2020
- Verksamhetavfall, Mittsverige Vatten & Avfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Enligt 3 kap. 4 § i avfallsförordningen (2020:614) måste alla företag och andra verksamheter sortera sitt förpackningsavfall.
Dessa fraktioner ska sorteras
- Papper och kartong
- Plast
- Metall
- Färgat glas
- Ofärgat glas
- Plastflaskor och metallburkar avsedda för retur
- Trä
Sortera direkt vid verksamheten
Förpackningsavfallet ska sorteras vid källan, det vill säga vid verksamheten. Det är alltså inte tillåtet att ha en blandcontainer för flera olika avfallsslag som sedan sorteras på en annan plats, exempelvis en återvinningscentral. Tänk på att om du lämnar avfall till en återvinningscentral ska det göras som företag, inte som privatperson.
Transportera till godkänd mottagare
Avfallet ska alltid transporteras till en godkänd mottagare. Du kan antingen sköta transporten själv eller anlita en auktoriserad avfallsentreprenör. Om du sköter transporterna själv kan anmälan eller tillstånd krävas hos länsstyrelsen, läs mer på www.lansstyrelsen.se/vasternorrland.
Sortera även förpackning och innehåll
Från 1 januari 2024 ska innehållet i förpackningen och själva förpackningen sorteras separat. Syftet är att öka materialåtervinningen.
Exempelvis ska äggen i en äggkartong separeras och slängas som matavfall, medan förpackningen sorteras som kartong.
Ett annat exempel är om det finns en pappersförpackning i en plastförpackning - eller tvärtom. Papper och plast ska då separeras och sorteras i sina respektive fraktioner.
Vad är en förpackning?
En förpackning är en engångsartikel eller annan produkt som framställts för att innehålla, skydda eller presentera en vara eller för att användas för att leverera eller på annat sätt hantera en vara. Läs mer i förordningen om producentansvar för förpackningar (2022:1274) paragraf 4 och 5.
Farligt avfall
Kravet på utsortering gäller inte en förpackning som på grund av sitt tidigare innehåll utgör farligt avfall. Detta ska i stället sorteras och hanteras som farligt avfall.
Om du inte sorterar
Miljökontoret gör tillsyn för att kontrollera att förpackningsavfall sorteras ut på rätt. Miljönämnden kan förelägga dig om åtgärder för att du ska hantera avfallet på rätt sätt. Ett sådant föreläggande kan förenas med vite, som du får betala om du inte följer föreläggandet.
Planera för att slippa avfall
När du planerar och utvecklar din verksamhet, ha som mål att det skapas så lite avfall som möjligt. Samma saker gäller vid inköp och produktion. Då sparar du pengar samtidigt som det är bättre för miljön.
Återanvänd/återvinn så mycket som möjligt
Försök att återanvända så mycket som möjligt av det avfall som ändå skapas. Låt resten i första hand gå till materialåtervinning och i andra hand till energiåtervinning.
Deponering är en sista utväg
Bortskaffande/deponering är en sista utväg om avfallet inte kan återanvändas eller återvinnas. Undvik detta så långt det går - både för dig och för miljön.
Ladda ned broschyr om sortering av förpackningsavfall, pdf Pdf, 401 kB, öppnas i nytt fönster.
Våra reningsverk är inte byggda för att ta hand om förorenat skurvatten från exempelvis mekaniska verkstäder, bilverkstäder, gummiverkstäder, metallarbetande verkstäder och tryckerier.
Det är därför inte tillåtet att leda obehandlat golvskurvatten, som kan innehålla oljor, tungmetaller, kemikalier och slam, till avloppsnätet. Det är inte heller tillräckligt att leda vattnet via en slam- och oljeavskiljare.
Torrstäda
Det bästa är att torrstäda industrigolv, till exempel dammsuga eller sopa. Vid spill av oljor och kemikalier sprider du en absorbent på spillet, som ska omhändertas som farligt avfall.
Våtstäda
När du våtstädar ditt industrigolv uppstår förorenat skurvatten som behöver tas om hand för att inte släppa ut föroreningar till avloppsnätet, enbart oljeavskiljning räcker inte. Det är inte heller tillåtet att släppa ut skurvatten till dagvattennät eller dagvattenbrunn.
Våtstäda utan rengöringsmedel
Om du våtstädar ska du helst använda vatten utan rengöringsmedel. Låt skurvattnet sedimentera i minst en vecka innan du häller vattnet (klarfasen) i avloppet som är kopplat till oljeavskiljaren. Slammet ska omhändertas som farligt avfall.
Våtstäda med rengöringsmedel
Om du behöver använda rengöringsmedel behövs i regel en mer avancerad rening, till exempel kemisk fällning. Låt därefter skurvattnet sedimentera i minst en vecka innan du häller vattnet (klarfasen) i avloppet. Slammet ska omhändertas som farligt avfall.
Det spelar stor roll vilken typ av rengöringsmedel du väljer för att inte försämra oljeavskiljarens eller reningsverkets reningsfunktioner. Välj miljömärkta produkter, exempelvis Svanen eller annan miljömärkning.
Anlita borttransport av skurvattnet
I stället för att själv sedimentera det förorenade skurvattnet kan du anlita ett externt företag som transporterar bort det för extern behandling. Återanvänd gärna skurvattnet flera gånger innan borttransporten.
Ta kontakt med miljökontoret om du har frågor om hur du hanterar ditt skurvatten.
Kontakt
Miljökontoret
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Näringsliv och arbete
- Anmälan om försäljning och servering av folköl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anspråk på företrädesrätt till återanställning vid Sundsvalls kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om medfinansiering av evenemang och möten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning arbetsgivarintyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av uppdrag till Inköpsenheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning tjänstgöringsintyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ett Sundsvall för alla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare - anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Intresseanmälan räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Rapportera brister i tillgänglighet på sundsvallenergi.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Registrering av livsmedelsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Servering av alkoholdrycker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Tillstånd för försäljning av tobaksvaror - ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Tipsa om brister i handeln med tobak, e-cigg och folköl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ändring eller avslut av tillståndspliktig försäljning av tobaksvaror - anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster