Avgifter/taxor lantmäteriförrättning
Det kostar att pengar att göra en lantmäteriförrättning. Hur mycket kostnaden blir beror på hur mycket tid vi behöver arbeta med ärendet. Tidsåtgången påverkas bland annat av typen av förrättning och storleken på berörda fastigheter.
Timpriser
Priserna gäller från och med den 1 september 2021.
När det är möjligt försöker vi komma överens med dig om ett fast pris för en lantmäteriförrättning, men om inte arbetar vi på löpande räkning.
För förrättningar som debiteras enligt löpande räkning finns två timpriser:
- Handläggare: 800 kronor per timme
- Kart- och mätingenjör: 1 500 per timme.
- Lantmätare: 1 700 kronor per timme.
Vad påverkar kostnaderna och tiden för en lantmäteriförrättning?
Kostnaden för lantmäteriförrättningar baseras på antalet berörda fastigheter och den tid som läggs ner i ärendet. Tidsåtgången påverkas av hur komplicerat och omfattande ärendet är. Problematik som oklara gränser, rättigheter eller planförhållanden, oenighet om genomförandet, svåra mätningar och annat kan göra att vissa ärenden blir dyrare än andra.
Vem betalar en lantmäteriförrättning?
Kostnaderna betalas av sakägarna, det vill säga den som har nytta av förrättningen. Oftast är det du som ansöker som ska betala hela kostnaden. Lantmäterimyndigheten kan också fatta beslut om att andra berörda fastighetsägare, till exempel dina grannar, ska vara med och betala.
Du måste betala för hanteringen av ett förättningsärende även om det blir ett negativt utfall. Efter avslutad förrättning skickas en faktura till angiven betalare för förrättningen. Fakturan ska betalas inom 30 dagar från fakturadatum. Alla förrättningstjänster är momsfria. För övriga uppdrag tillkommer moms.
Avgifter för lantmäteriförrättningar följer regeringsbeslut
Lantmäterimyndighetens arbete finasieras med avgifter, inte med skattemedel. Det betyder att det är den eller de fastighetsägare som drar nytta av lantmäteriförrättningen ska betala.
Avgifter för förrättningar bestäms enligt förordningen om avgifter vid lantmäteriförrättningar. På riksdagens webbplats kan du ta del av förordningen i sin helhet (nytt fönster) Länk till annan webbplats.
- Ansökan ska vara skriftlig och undertecknad av dig eller av ombud med fullmakt. Om ni är flera ägare till fastigheten ska alla eller era ombud skriva under ansökan.
- Skicka med kartor som visar vilket markområde eller vilken fastighet det handlar om.
- Om ansökan gäller ett markområde som har en ny ägare ska ni skicka med en vidimerad (bestyrkt) kopia på köpekontraktet.
- Om ni har en skriftlig överenskommelse om att föra över mark mellan fastigheter ska ni skicka med den tillsammans med ansökan.
- Vid köp eller överenskommelse, se till att även maka, make eller sambo skriver under handlingarna.
- Registreringsbevis för juridisk person eller köpehandling eller överenskommelse ska skickas med i ansökan.
- Förhandsbesked eller bygglov ska skickas med ansökan.
- Förvärvstillstånd från Länsstyrelsen ska skickas med för juridiska personer som erhåller mark.