Otillåten bosättning på kommunal mark
Återkommande bosätter sig personer olovligen på kommunal mark. Här svarar vi på frågor om hur våra rutiner ser ut.
Det kan kanske upplevas hårt att bostadslösa personer inte får bosätta sig på kommunens mark men det är inte vare sig lagligt eller lämpligt av flera skäl. Att uppehålla sig på annans mark under en eller par nätter skyddas av allemansrätten. Men mer permanenta bosättningar, oavsett om det handlar om tält, skogskojor, bilar eller husvagnar, omfattas inte av allemansrätten och är olagliga enligt brottsbalken, eftersom det är fråga om egenmäktigt förfarande.
Enligt plan- och bygglagen har fastighetsägare en skyldighet att hålla sin mark i vårdat skick och sköta om den så att risken för olycksfall begränsas. Otillåtna bosättningar kan innebära en risk för både dem som bosatt sig i området samt för dem som vistas i närheten av en sådan plats. Det är inte heller tillåtet enligt Miljöbalken att skräpa ner på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.
Vi tar kontakt med personen eller personerna genom att besöka området. Om vi inte kommer i kontakt med någon på plats, lämnar vi ett brev på svenska och engelska som berättar om att det inte är tillåtet att bosätta sig på kommunens mark. I vissa fall tar vi med oss tolk, exempelvis om en person inte förstår svenska eller engelska. I brevet finns även symboler som visar förbuden för den som inte kan läsa.
Om barn bor i området eller om det finns tecken på att barn vistas i området görs alltid en orosanmälan till socialtjänsten.
Vi hänvisar till alternativa boenden såsom exempelvis campingplatser och anger även datum då boende senast ska flytta från området.
Om det finns behov av stöd kan man ansöka via Socialtjänsten. Alla människor har rätt att söka om hjälp och få sin rätt prövad.
Vi får återkommande information om otillåtna bosättningar från allmänheten, polisen eller på annat sätt. Många gånger handlar det om att personer känner sig otrygga i ett område där någon bosatt sig eller att man befarar att personer far illa som bor i området. Det kan även handla om misstanke om brottslig aktivitet.
Om personerna inte lämnar bosättningen inom en viss tid görs som regel en polisanmälan samt att Kronofogdemyndigheten kontaktas för särskild handräckning. Det är Kronofogdemyndigheten som i sin tur fattar beslut i ärendet. Kronofogdemyndigheten är också den myndighet som verkställer att den som bosatt sig olovligen flyttar från platsen (särskild handräckning regleras i lagen (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning (BfL)).
Det är alltid två tjänstepersoner som besöker ett område där det förekommer olovlig bosättning, ingen ska besöka platsen ensam. När det finns behov följer polis eller väktare med till platsen.